Italienska-restauranger - All information om italienska restauranger





Vanliga välkända maträtter en italiensk restaurang

Det finns många maträtter som du både smakat och hört talas om som kommer från Italien och serveras på italienska restauranger. Den meny som du får på en riktig italiensk restaurang är uppdelad i de olika rätterna och normalt äter man vanligtvis fyra-fem rätter och dessa kallas.

Menyn på italienska restauranger
  • Aperitivo
  • Antipasto
  • Primo
  • Secondo
  • Contorno
  • Formaggio e frutta
  • Dolce
  • Caffè
  • Digestivo

Antipasto - Förrätter / Aptitretare

Antipasto på italiensk restaurang

Antipasto är en aptitretare som intas före pastan och kan vara flera små kalla maträtter som t.ex.:

  • Arancini - Friterade risbollar som mozzarella eller kött
  • Bruschetta al Pomodoro - Grillat vitlöksbröd med olivolja
  • Caprese - Tomatskivor med mozzarellaostbitar
  • Carpaccio - Tunna råa skivor oxkött överdraget med olivolja kryddblandning och basilikablad
  • Carpaccio di Manzo - Lövtunn oxfilé
  • Frutti di mare - Både fisk och/eller skaldjur
  • La Fattoria - Marinerad kronärtskocka med salami och soltorkade tomater

Primo - Varmrätt nummer ett

Primo är den 1:a varmrätten du får på den italienska restaurangen och oftast är består den av pasta på längden eller tvären men kan även baseras på ris.

Secondo på italiensk restaurang
  • Gnocchi
  • Ravioli
  • Risotto
  • Spaghetti alla carbonara
  • Tagliatelle
  • Tortellini


Secondo - Varmrätt nummer två

Secondo är den 2:a varmrätten vilken brukar vara kött med grönsaker. Köttet kan vara nötkött, fläsk, fågel eller fisk. Grönsakerna kan antingen vara kalla eller varma.

Några vanliga rätter är:

Antipasto är en aptitretare som intas före pastan och kan vara flera små kalla maträtter som t.ex.:

  • Agnello Arrosto - Lammrostbiff
  • Filetto - Grillad tournedos
  • Fläskfilé med en krämig gorgonzolasås
  • Scaloppine al Gorgonzola

Formaggio e frutta - Efterrätt nummer ett

Formaggio e frutta är den 1:a efterrätten och intas endast vid större fester och kan vara ost (parmesan eller pecorino).

Dolce - Dessert

Dolce är desserten som kan vara något mindre till storleken.

Digestivo på italiensk restaurang
  • Gelato - Glass
  • Panna Cotta - Italiensk gräddpudding
  • Tartufo - Chokladtryffel
  • Tiramisú - Kaffe-likör-mascarponekaka

Digestivo - Matsmältningshjälp

Digestivo är en avslutande avec eftersom alkohol underlätta matsmältningen. Vanliga och kända sorter är grappa eller amaro.

  • Amaro - Bitter örtlikör som baseras på örter, rötter, blommor, bark, och eventuell citrusfrukt
  • Grappa är sprit som är framställd på pressade druvrester
  • Limoncello - Citronlikör från södra Italien